Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/cosyhostel/public_html/libs/adodb5/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 365
The Spot Cosy Hostel - Cluj-Napoca
  • Proud member of:

Media » Pe urmele Europei. Un hostel nou schimbă valenţele Clujului turistic

Book now
25 Aug 2015

Pe urmele Europei. Un hostel nou schimbă valenţele Clujului turistic

Cluj-Napoca a fost desemnat cel mai primitor oraş din Europa faţă de străini, conform unui studiu realizat de Comisia Europeană în 2013. De altfel, pe parcursul anului trecut, 350.000 de turişti au vizitat Clujul, dintre care aproape 66.000 au fost străini, relevă datele transmise de Direcţia Regională de Statistică Cluj. În 2015 Clujul va fi Capitala Europeană a Tineretului.

În acest context, un nou hostel deschis la finele lunii noiembrie 2014 promite să pună oraşul din inima Transilvaniei pe harta turistică a lumii. Este vorba despre “The Spot Cosy Hostel” situat în cartierul Grigorescu, în Piaţa 14 Iulie, la numărul 25.

Cuvinte mari pentru un business cât se poate de obişnuit. Ar spune unii. Alegerea este una justificată. Îndrăznesc eu să spun. Şi asta pentru că, imediat ce am trecut pragul casei mi-au venit în minte hostelurile în care m-am cazat de-alungul timpului în marile oraşe ale Europei. Cu precădere Hostel Deco din centrul Cracoviei, unde am petrecut noaptea de Revelion 2012. A fost genul de experienţă “L’Auberge Espagnole”, limitată la 5 zile. Spun asta deoarece, camera comună a hostelului era o sufragerie în toată regula. Plus o bucătărie, unde micul dejun se servea la aceeaşi oră pentru toată lumea. Se adaugă 20 de tineri “chiriaşi” de diverse naţionalităţi şi rezultă noi prieteni.

Spre asta tinde şi “The Spot Cosy Hostel” din Cluj-Napoca. O sugerează şi numele. Mai multe însă ne povesteşte Tudor Sîntimbrean, unul din proprietarii hostelului.

“Turişti suntem fiecare dintre noi la un moment dat, iar eu vorbesc din experienţă. Aveam un job solicitant şi călătoream mult. Am petrecut nenumărate nopţi în hoteluri şi pensiuni, însă aceste unităţi de cazare îţi oferă un pat, o baie, un televizor şi poate un balcon, unde să ieşi la ţigară, dar te ţin închis în cameră. Te plictisesc. Sunt anoste. Acum 3 ani mă aflam la Timişoara, iar un prieten mi-a sugerat Hostel Costel. Ştia că pot să beau o cafea şi să schimb o vorbă cu alte persoane cazate acolo. A fost o alegere bună şi chiar am legat o prietenie cu cei de acolo. Asta vrem să facem şi la Cluj. Să încurajăm turiştii să iasă din cameră, să socializeze între ei. Şi cu noi. Le putem sugera ce să viziteze în funcţie de ce interse au, îi ajutăm cu hărţi şi indicaţii, facem o glumă, gătim, bem şi un pahar de ţuică”, spune Tudor zâmbind.

Că tot am amintit de nume, acesta vine de la un bar – “The Spot”, pe care tânărul antreprenor şi ceilalaţi doi asociaţi ai săi îl aveau în Piaţa Muzeului, pe strada Constantin Daicoviciu. “Era prin 2008, iar barul era unul destul de mic, vreo 30 de locuri. A început ca un loc în care să mergem să ne bem cafeaua împreună cu prietenii. Atmosfera era una intimă şi era imposibil să nu te împrieteneşti cu clienţii. A fost un local care ne-a rămas la inimă şi am decis să-l atribuim mai departe hostelului… plus cuvântul “cosy” ca să exprime şi mai bine despre ce e vorba”.

Dincolo de atmosfera relaxantă, punctul forte al hostelului din Grigorescu este modul ingenios în care a fost amenajat. Ai putea crede cu uşurinţă că eşti în vizită în casa cuiva….în casa unei persoane extrem de optimiste şi mereu cu zâmbetul pe buze, dacă e să luăm în calcul curcubeul de culori ce te întâmpină la tot pasul. Iar ca tabloul să fie complet, locatari permanenţi sunt două pisici şi un Golden Retriever năstruşnic. E pui.

Casa din 1920, fost depozit. Investitie de peste 16.000 euro

Dacă pentru a găsi casa cu pricina băieţii au avut nevoie de 2 ani, pentru a pune afacerea pe roate le-a trebuit mai puţin de 4 luni. Şi au făcut totul cu mâna lor şi încă câteva de împrumut, de la prieteni.

“Am vrut un spaţiu generos, cu grădină. De asta nu ne-am îndreptat spre zona centrală. Locaţia este însă accesibilă. Avem două autobuze care opresc în faţa porţii: unul care vine de la gară şi altul care străbate oraşul, prin centru. Am ţinut neapărat să avem grădină, iar aici am găsit una generoasă. Doi dintre noi avem studii de peisagistică şi anul viitor ne vom ocupa să o amenajăm: o mică terasă, hamace, o mică grădină de răsaduri. La casă am avut ceva de lucru. Este construită în 1920 şi în ultimii ani a fost un depozit de uşi şi parchet. Nu erau băi, iar din bucătărie se vedea prin tavan în camera de deasupra. În ceea ce priveşte mobilierul, am improvizat pentru că nu vrem să arătăm precum o poză dintr-un catalog sau un birou. Evident, instalaţiile de apă, curent şi călădură au fost făcute de profesionişti. Restul noi. Scaune şi mese mai aveam din barurile deţinute anterior, le-am recondiţionat şi vopsit. La fel şi mobila sau diverse obiecte de decor. Paturile le-am făcut noi pe schelet de fier şi le-am învelit în lemn, canapelele din sufragerie. Pe pereţi nici nu mai ştiu câţi paleţi am desfăcut… Şi încă nu e gata”, mărturiseşte Tudor.

Mie personal, mi-au atras atenţia trei lucruri: baia de la etaj în care faianţa de pe pereţi pare luată dintr-un joc tetris, copacul pictat din sufragerie de Andrei Moldovan de la revista Harap Alb Continuă (n.red. în apropierea căruia se află şi Plank din Ed, Edd and Eddy) şi gigantul peşte de sticlă de pe dulapul din bucătărie: “l-am găsit aici, în casă şi am decis să îl păstrăm fiindcă nu am mai văzut unul aşa de mare; e o atracţie printre străini”, ţine să puncteze Tudor.

Casa în care se află hostelul este formată din parter şi etaj, are 4 camere de dormit (n.red. 2, 6, 7 şi 12 locuri), 3 băi, o sufragerie, o bucătărie şi două balcoane. A fost închiriată pentru 10 ani, cu posibilitate de cumpărare. Până în prezent, investiţia se ridică la peste 16.000 de euro.

Tarifele practicate sunt sensibil sub nivelul pieţei locale, asta ţinând cont că pentru 1 pat într-o cameră de 8 persoane se taxează circa 50 de lei/noapte, în timp ce pentru 1 pat într-o cameră de 2 persoane se taxează 75 lei/noapte. Costul include mic dejun. “Nu sunt de acord cu preţurile practicate de colegii noştri, cred că sunt puţin prea mari. Asta e şi criteriul după care aleg clienţii unde să se cazeze…în mare parte. Nu vrem să spargem piaţa, însă vom scădea câţiva lei din preţ. Nici prea mult, pentru că vrem să avem de-aface cu oameni serioşi totuşi”.

Cei ce vor să se convingă de “coziness-ul” noului hostel din Cluj-Napoca sunt invitaţi la masa de Crăciun “dinner for friends”: două oale de sarmale cu carne şi vegane, fel şi fel de aperitive, un pahar de ţuică şi apoi, o petrecere dansantă. Diverse evenimente ingenioase de promovare vor avea loc şi în cursul anului viitor.

Bine de ştiut:

- În interiorul hostelului nu se fumează, însă există loc berechet pe cele două balcoane şi în curte.

- Se acceptă animale de companie